Лестър отнесе Нюкасъл с 4:0 в 16-ия кръг на Висшата лига, въпреки че талисманът на отбора Джейми Варди получи почивка и остана на пейката. Джеймс Мадисън обаче се превърна в герой. 

Спорна дузпа спечелена от Джеймс Мадисън и вкарана от Юри Тилеманс даде аванс на Лисиците в 38-ата минута, след което те вкараха още 3 гола след паузата. 

Патсон Дака направи 2:0 в 57-ата след отлично отборно действие и удар на празна врата след асистенция от Харви Барнс. В края паднаха още два гола. Отново Мадисън асистира на Юри Тилеманс, а след това сам оформи крайния резултат в 85-ата минута. 

Така Лестър излезе 8-и с 22 точки, докато Нюкасъл остана в опасната зона с 10 точки и с предстоящи мачове срещу Ливърпул, Ман Сити, Ман Юнайтед и Евертън. 

В друг мач Уест Хям не успя да победи Бърнли и мачът завърши 0:0. Чуковете са 4-и с 28 точки, но, претендентите от Ман Юнайтед, Тотнъм и Арсенал са много близо. 

Лондончани имаха предимство, но им липсваше прецизност в завършващата фаза, като отправиха едва два точни удара, а и вратарят Ник Поуп бе във форма.